Ik ben Wilbert Thoonen, geboren in 1966 te Nijmegen.

Mijn eerste tochten fietste ik toen ik ongeveer 11 jaar oud was, samen met mijn neefje die bij mij in de straat woonde. Toen ik 14 jaar was zijn we samen gaan wielrennen. De wielrenwedstrijden waren geen succes maar de fietstochten naar de wedstrijden toe waren geweldig. In de winter maakten we tochten over de vele zandwegen in het Rijk van Nijmegen en het Reichswald. Op mijn 14-de gingen we voor het eerst op fietsvakantie. Mijn ouders hadden de caravan op een camping in Zeeland geplaatst. Na een lange fietstocht naar Zeeland, maakten we vanaf de camping dagtochten. Een jaar later gingen we met de tent achterop de fiets naar Zuid-Limburg. Van daaruit maakten we tochten naar de Ardennen en de Eifel. Later volgden er nog vele trips naar België, Luxemburg, Duitsland en Engeland.

Na een paar jaar werken na mijn studie en een paar vakanties met interrail kreeg ik zin in een lange fietsreis. Helaas had geen van mijn vrienden zin, tijd en geld voor een lange reis. In 1989 ben ik met een unieke lange georganiseerde fietsreis naar Afrika gegaan. Met een overlandtruck zou ik in een half jaar vanuit Nederland naar Kenia reizen en ongeveer één derde van de route fietsen. De reis was helaas een mislukking. Na 3 maanden was ik zonder al te veel te fietsen in Kenia. Als vergoeding voor de mislukte reis zou er nog enkele maanden door Kenia worden gereisd. Maar hier kwam niets van terecht. Toen ben ik met de overgebleven 3 reisgenotes nog 2 maanden door Kenia gaan fietsen. Met één van hen ben ik daarna van Nairobi naar Kaapstad gefietst.

Terug in Nederland was ik alweer snel aan het werk. Op mijn nieuwe baan heb ik verteld dat ik voorlopig geen lange reis meer zou maken. Maar toen ik niet meer goed kon sporten door een blessure, wilde ik weer op fietsreis. In september 1993 ben ik voor 9 maanden naar Zuid-Amerika vertrokken.

In 1994 ben ik in het bedrijf van mijn ouders (een klein staalconstructiebedrijf) gestapt. Vanaf dat moment was lange tijd niet mogelijk om lange fietsreizen te maken. In de zomers heb ik steeds 3 weken door Europa gefietst. Een enkele keer lukte het me ook om met de kerstdagen 1 of 2 weken te gaan fietsen. Verder probeerde ik tussen het vele werken door om met de lange weekeinden van Pasen, Hemelvaart en Pinksteren 2 tot 4 dagen te gaan fietsen.  Eind 1998 heb ik het bedrijf van mijn ouders overgenomen.

Per 1 maart 2006 heb ik mijn bedrijf verkocht om weer een grote reis te gaan maken. Voor de derde keer had ik het gevoel om de reis van mijn leven te maken. Ruim 3 jaar later kwam er na het fietsen van 74.000 kilometer weer een einde aan deze wereldreis.

De laatste jaren werk ik als projectleider/tekenaar bij een stalen ramen fabriek. Bijna alle vakanties ga ik weer op reis op de fiets.