Ik ben Wilbert Thoonen, geboren in 1966 te Nijmegen.


Mijn eerste tochten fietste ik toen ik ongeveer 11 jaar oud was, samen met mijn neefje die bij mij in de straat woonde. Toen ik 14 jaar was zijn mijn neef en ik samen gaan wielrennen. De wielrenwedstrijden waren geen succes maar de fietstochten naar de wedstrijden toe waren geweldig. In de winter maakten mijn neef en ik tochten over de vele zandwegen in het Rijk van Nijmegen en het Reichswald. Op mijn 14-de had ik –weer samen met mijn neef- mijn eerste fietsvakantie. Mijn ouders hadden de caravan op een camping in Zeeland geplaatst. Na een lange tocht naar Zeeland, maakten mijn neef en ik vanaf de camping dagtochten. Een jaar later ging ik met mijn neef en de tent achterop de fiets naar Zuid-Limburg. Van daaruit maakte ik samen met mijn neef tochten naar de Ardennen en de Eifel. Later volgden er nog vele trips naar België, Luxemburg, Duitsland en Engeland.

Na een paar jaar werken na mijn studie en een paar vakanties met interrail kreeg ik zin in een lange fietsreis. Helaas had geen van mijn vrienden zin, tijd en geld voor een lange reis. In 1989 ben ik met een unieke lange georganiseerde fietsreis naar Afrika gegaan. Met een overlandtruck zou ik in een half jaar vanuit Nederland naar Kenia reizen en ongeveer één derde van de route fietsen. De reis was helaas een mislukking. Na 3 maanden was ik zonder al te veel te fietsen in Kenia. Als vergoeding voor de mislukte reis zou er nog enkele maanden door Kenia worden gereisd. Maar hier kwam niets van terecht. Toen ben ik met de overgebleven 3 reisgenotes nog 2 maanden door Kenia gaan fietsen. Met één van hen ben ik daarna van Nairobi naar Kaapstad gefietst.

Terug in Nederland was ik alweer snel aan het werk. Op mijn nieuwe baan heb ik verteld dat ik voorlopig geen lange reis meer zou maken. Maar toen ik niet meer goed kon sporten door een blessure, wilde ik weer op fietsreis. In september 1993 ben ik voor 9 maanden naar Zuid-Amerika vertrokken.

In 1994 kon ik in het bedrijf van mijn ouders (een klein staalconstructiebedrijf) instappen.

In 1999 heb ik het bedrijf overgenomen.

 

Vanaf 1994 was het gedaan met lange fietsreizen. In de zomers heb ik steeds 3 weken door Europa gefietst. Een enkele keer lukte het me ook om met de kerstdagen 1 of 2 weken te gaan fietsen. Verder probeerde ik tussen het vele werken door om met de lange weekeinden van Pasen, Hemelvaart en Pinksteren 2 tot 4 dagen te gaan fietsen.

Per 1 maart 2006 heb ik mijn bedrijf verkocht om weer een grote reis te gaan maken.

Na 80.000 fietsvakantiekilometers heb ik nu voor de derde keer het gevoel, met een 3 jaar durende wereldreis voor de boeg, dat ik begin aan de reis van mijn leven.