Geld onderweg

Onderweg zal ik zoveel mogelijk geld willen pinnen.

Daarnaast neem ik een creditcard van zowel mastercard als visa mee.

Ook zal ik contant geld in euro’s, dollars en reischeques meenemen voor die gebieden waar het moeilijk is om met mijn pinpas geld op te nemen.

Afrika reis

Op de Afrika reis was geld opnemen uit een geldautomaat in Europa en Marokko geen enkel probleem met mijn giropas.

In de steden van Senegal, Gambia (Banjul), Mali (Bamako), Burkina Faso (Ouagadougou) en Ghana heb ik geld opgenomen uit geldautomaten met mijn visa-creditcard. Op de meeste plaatsen kon ik niet met mijn mastercard pinnen.

In Mauritanië en Ghana (toen de geldautomaten niet werkten) heb ik contant geld gewisseld.

Mijn reischeques heb ik niet gebruikt.

Azië/Australië-reis

Bijna overal kon ik met mijn giropas geld opnemen bij geldautomaten in de grote steden. Een enkele keer moest ik meerdere pinautomaten (soms zelfs apparaten die bij dezelfde bank naast elkaar stonden) uit proberen voordat ik ergens geld kreeg. Een paar keer heb ik mijn visa-kaart gebruikt.

Toen ik in Georgië 2200 euro boete contant moest betalen heb ik al mijn pasjes (giro, visa en mastercard) gebruikt en ook nog contant geld gewisseld.

In Iran heb ik steeds contant geld gewisseld omdat hier de systemen niet zijn aan gesloten op “Amerikaanse” systemen van visa en mastercard. Normaal gesproken is het dus onmogelijk om met een westerse creditcard te betalen, maar ik kon toch het vliegticket voor Mirjam met mijn visa-kaart betalen.