Limesroute 2021

Donderdag 13 mei 2021  Hemelvaartsdag  66 km img6214
Eén van mijn nieuwe fietsplannen is om met mijn vader de Limes fietsroute te gaan fietsen. Elk jaar willen we een stukje van deze route fietsen. Nu verwachten we niet dat mijn vader nog heel ver mee zal fietsen. Hij is inmiddels 87 jaar oud en elk jaar dat we samen gaan fietsen realiseren we ons dat het wel eens het laatste jaar kan zijn dat mijn vader nog fit genoeg is om mee te gaan.
Het startpunt van de Limesroute is in Katwijk aan Zee. Ik heb 5 dagen tijd voor deze trip. Normaal zouden we een paar dagen Duitsland in gefietst zijn. Maar door Corona is er niets meer normaal in de wereld. We mogen de grens nog niet over. Nu heb ik een ommetje bedacht naar het beginpunt van de route.

Gisteren zijn we vanaf Vinkenveen naar Haarlem gefietst. Leuk was het fietsen dwars door het centrum van Amsterdam. We hebben vannacht geslapen in de bovenwoning van mijn nichtje Anne. Net als vorig jaar met Hemelvaart ruilen we onze woningen. Anne en Ruben zullen tot en met zondag in mijn huis verblijven.
Na het ontbijt fietsen we vanuit Haarlem door de duinen naar Zandvoort. Net als gisteren hebben we een weersverwachting met veel wolken en af en toe regen. Maar gelukkig is het, voorlopig ten minste, net als gisteren prachtig zonnig weer. In Zandvoort fietsen we over de Boulevard. Altijd leuk om even zicht op zee te hebben. Heel in de verte zie ik een windmolenpark op zee. Ik vertel het mijn vader. Voor hem is het te ver weg. Hij kan de molens niet zien.
img6222
Het fietspad door de duinen naar het zuiden is één van de mooiste van ons land. Het is druk op het fietspad. Er zijn vooral heel veel kleine groepjes wielrenner op pad. Bij een bankje stoppen we om theepauze te houden. Eenmaal weer op weg hebben we nog steeds een noordoosten wind in de rug. In Noordwijk fietsen we weer over de Boulevard. Het begint er al gezellig druk te worden met toeristen. We vinden het nog te vroeg om te stoppen voor de lunch en besluiten door te fietsen naar Katwijk aan Zee.
In Katwijk stoppen we eerst bij het beginpunt van de Limesroute. Hier maak ik een foto van het routeboekje. Voor we de Limesroute op fietsen, fietsen we eerst de Boulevard op. Het is net 12 uur geweest en de terrasjes mogen open gaan vanaf deze tijd. We gaan op zoek naar een terrasje waar we met uitzicht op zee een broodje kunnen eten. We zijn de eerste gasten op het terras, maar 10 minuten later is het terras al weer bijna vol.

img6232Na de pauze fietsen we naar het oosten. De route volgt zo veel mogelijk de Oude Rijn. De Limes is de noordgrens van het Romeinse Rijk. Na het dorpje Valkenburg komen we in Leiden. In het begin van het centrum komen we bij de Morspoort. Ik herken de Morspoort van de foto uit het route boekje. In het centrum van Leiden is het gezellig druk op straat. De terrasjes zitten vol en er varen veel bootjes. Druk op straat in natuurlijk niet de bedoeling in Lock Downtijd. We proberen snel door te fietsen. Honderd meter lopen we omdat het te druk is op de weg om te fietsen.

img6243Net na het centrum gaan we op zoek naar een rustig plekje met een bankje om theepauze te houden. Tussen twee houten wachttorens door fietsen we het Romeins Castellum Matilo binnen. Een Castellum is een fort voor Romeinse troepen. Nu is het een rechthoekig grasveld met een aarden wal er omheen. Aan alle vierde zijden is er een opening in de wal met twee wachttorens.
Iets verderop zien we een open pleintje met een paar grote bloembakken erop. Op de rand van de bloembakken zijn zitplaatsen. Hier gaan we zitten om thee te drinken. Achter ons zien we een vreemde betonconstructie. Als we nog eens
goed om ons heen kijken, zien we pas dat we midden op het img6248Limesaquaduct zitten. Terwijl ergens in een tunnel onder ons de auto's op de A4 rijden, varen er bootjes voor ons langs. Als er een iets grotere boot aankomt gaat de ophaalbrug in het fietspad naast het aquaduct omhoog en ontstaat er een kleine file met fietsers.
Langs de Oude Rijn fietsen we verder naar Alphen aan de Rijn. De Oude Rijn ziet er niet uit zoals wij de Rijn in Gelderland kennen. Hier zijn geen uiterwaarden met hoge rivierdijken. Het waterpeil van de slingerende rivier staat maar een paar decimeter lager dan het wegdek langs de rivier. Het vlakke land en het waterpeil in de sloten ligt lager dan het waterpeil van de rivier.

In Alphen aan de Rijn fietsen we naar mijn oudste zus Els en haar man Toine. Hier gaan we overnachten. In hun appartement staan rijen met fietstassen. Ze willen morgen op fietsvakantie gaan. Ze hebben hun fietsen op het balkon staan. Na een gezellige avond worden die fietsen in de woonkamer geparkeerd. Zo kunnen ze morgen nadat wij vertrokken zijn, ook snel hun fietsen opladen en vertrekken.


Zondag 16 mei 2021  Naar huis  43 km
img6288
Vrijdag zijn we langs de Oude Rijn naar Utrecht gefietst. We hebben toen geslapen in een hotel in winkelcentrum Hoog Catharijne. Gisteren zijn we door het centrum van Utrecht gefietst en vervolgens door de weilanden naar Wijk bij Duurstede gereden. Bij Wijk bij Duurstede zijn we met de veerpont de Lek overgestoken. De naam van de “Rijn” verandert hier van Lek naar Nederrijn. Over de dijk van de Nederrijn zijn we naar het oosten gefietst. Vlak voor Kesteren hebben we de route verlaten, omdat we op de Grebbeberg een hotel geboekt hadden.

Om 9.00 uur haal ik ons ontbijt op bij de receptie. Op onze kamer ontbijten we. De yoghurt, jus en broodbeleg die we over houden stoppen we in onze fietstassen. Anne en Ruben rijden vandaag terug van Nijmegen naar Haarlem. We hebben afgesproken dat ze mijn moeder, en haar fiets, mee nemen en hier bij het hotel af zullen zetten. Nadat we nog een spelletje gekaart hebben op onze hotel kamer, gaan we onze fietsen uit de stalling halen.
Om 10.45 uur komen Anne, Ruben en mijn moeder aan op de parkeerplaats. Terwijl Ruben en mijn vader de fiets van het rekje op de trekhaak halen, wissel ik met Anne de sleutels van onze huizen om.
Eenmaal op weg is het heel even druk op het fietspad met wielrenners, die allemaal net de Grebbeberg op gefietst hebben. Zodra we afslaan naar de brug over de Rijn is het weer rustig op het fietspad. Met mijn moeder erbij fietsen we wat langzamer dan de afgelopen dagen. Als ik met alleen mijn vader fiets kan ik in mijn eigen tempo fietsen.


Bij Kesteren fietsen we de Limesroute op. Voor de eerste keer zien we ook een bord van de Limes fietsroute. Ik stop even om er een foto van te maken. In het noorden zien we het einde van de Utrechtse Heuvelrug. Dat is de Grebbeberg. Ten oosten van de Grebbeberg is het vlakke land van de Gelderse Vallei.
Er staat een koude wind. We fietsen tegen de zuidwestenwind in naar het zuiden. We verheugen ons er al op dat we over een paar kilometer bij de Waaldijk uitkomen. Op de Waaldijk zullen we naar het oosten fietsen en dan hebben we de wind in de rug.
Als we op de Waaldijk fietsen komen we na een paar kilometer voor Dodewaard in een bocht vlak bij de rivier. Hier gaan we op een bankje thee drinken. We hebben hier een geweldig uitzicht over de rivier. Aan de overzijde van de Waal zien we de dorpen Druten en Deest. In het oosten zien we de brug bij Ewijk en in het westen de brug bij Beneden Leeuwen.  img6291
We zien ook dat de haven bij de scheepswerf iets verderop vol ligt met Zwitserse cruiseschepen. Toen ik hier vorig jaar hier met mijn vader langs fietste lagen al die cruiseschepen er ook al. Het lijkt ons een teken van de economische crisis die ontstaan is door de Corona-crisis.
Het is opvallend rustig vandaag op de dijk. Al snel komt de centrale in Nijmegen in het zicht. Gelukkig wordt dit lelijke gebouw afgebroken. Er is regen op komst en we besluiten door te fietsen naar mijn huis in Oosterhout om te lunchen. Net na de lunch komt er een regenbui over. Na de regen fietsen we over de dijk Nijmegen in. We fietsen niet de kortste weg naar het huis van mijn ouders. Omdat we de Limesroute fietsen, maken we een ommetje naar “Het gezicht van Nijmegen”. Dit is een gigantisch nagemaakt Romeins masker.
img6309


De toegang tot het fietspad naar de oude Waalbrug blijkt afgesloten te zijn. Aan de andere oostzijde van de brug is een hele lange trap omhoog. Het lijkt ons makkelijker om omhoog te fietsen. We besluiten terug te fietsen naar de Lentloper. De Lentloper is een brug over de Spiegelwaal. Aan de andere zijde van de Spiegelwaal zien we dat het fietspad aan de westzijde van de Waalbrug afgesloten is. We lopen hier met de trap de dijk af en volgen de omleidingsborden naar het fietspad aan de oostzijde van de brug. Om 15.00 uur zijn we net op tijd bij het huis van mijn ouders. Als we binnen zijn begint het te hagelen en daarna te regenen. Later op de middag fiets ik tussen de buien door naar huis.

 Zondag 26 september 2021  Verkiezingen in Duitsland  63 km 140 hm img7300
Met prachtig najaarsweer zijn we gisteren vanuit Nijmegen vertrokken voor een volgende etappe van de Limes-route. We zijn nu in Xanten. Xanten is een belangrijke plaats aan de Limes fietsroute. Hier liggen de grote opgravingen van Colonia Ulpia Traiana. Dit is de grootste Romeinse stad ten noorden van de Alpen waar geen nieuwe stad is gebouwd over de overblijfselen van de Romeinse stad.

We hebben overnacht in het Xotel. Dit is een hotel zonder receptie. Het inchecken hebben we gisteren gedaan bij een automaat aan de voorgevel van het hotel. Uit de automaat kwam een pasje waarmee we de garagedeur, de voordeur en onze kamerdeur konden openen. In onze kamer lag een briefje met het verzoek om onze inentingsbewijzen te mailen naar het hotel.
Na een eenvoudig ontbijt op onze slaapkamer, halen we de fietsen uit de garage. Voor we vertrekken gooi ik het pasje in de brievenbus. Vanaf ons hotel gaat we weg meteen omhoog naar de top van de Fürstenberg. Mijn vader zet al snel de trapondersteuning een stand hoger. Op het laatste stukje naar de top zet hij de trapondersteuning nog een stand hoger. Op de top is er helaas geen zicht over het Rijndal.
De afdaling van de Fürstenberg gaat over een holle weg naar beneden. Over smalle landweggetjes fietsen we daarna door een licht golvend landschap. De grasvelden van de velden met graszoden zijn super groen. Soms is het mais al binnen gehaald. Het mais dat nog niet is gerooid is dit jaar extra hoog. Langs de weg staan borden met informatie over het Romeinse legioen en over een galgenheuvel.
In de verte zien we de industrie van het Ruhgebied. Vlak voor Rheinberg maken de heerlijke rustige landweggetjes plaats voor enkele wegen met een fietspad. Uiteraard is het op zondag ochtend heerlijk rustig op de weg. In de vestingstad Rheinberg fietsen we de stadswal voorbij zonder dat we het in de gaten hebben.
img7313
img7307 Op de prachtige marktplaats willen we midden in het historische centrum koffie drinken op een terrasje. De terrasjes die open zijn liggen allemaal in de schaduw. We besluiten daarom midden op het plein op een bankje te gaan zitten in de zon in plaats van op een terrasje. Mijn vader maakt een kopje koffie en ik een kop thee met water uit mijn thermosfles. De temperatuur loopt op tot boven de 20 graden. Het is super mooi najaarsweer.
Na Rheinberg fietsen we nog 10 kilometer over landweggetje en door enkele dorpjes tot we langs de Rijn komen. Onderweg kopen we bij een bakker nog 2 worstenbroodjes en 2 verse broodjes. Tegenover Ruhrort stoppen we bij een bankje langs de rivier. Hier eten we de broodjes van de bakker op. Aan de andere kant van de Rijn stroomt de Ruhr de Rijn in. Ruhrort en iets verderop Duisburg liggen op de andere oever.
Op de kademuur achter ons bankje staan de hoogwaterhoogtes aangeven. Heel opvallend is dat de 3 hoogste waterstanden uit de jaren 20 van de vorige eeuw stammen. Van de volgende 4 hoogste waterstanden zijn er 3 uit de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. De hoogwaterstand van 1993 en 1995 kunnen we ons nog goed herinneren.
Na de pauze fietsen we nog enkele kilometers langs de Rijn. We fietsen vlak langs de rivier over dijkjes en langs kademuren van de plaatselijke industrie. Op een plaats staat een bord dat het verboden is om verder fietsen of te lopen. Net als alle andere fietsers negeren we dat bord en fietsen langs het bord verder.
Nadat we de Rijn verlaten hebben fietsen we over rustige weggetjes door en langs de woonwijken van Stadt-teilen van Moers en Duisburg. Bij een kiosk stoppen we nog een keer om een ijsje te kopen. De zon verdwijnt achter de wolken en er volgt een saai stuk langs de industrieterreinen van Uerdingen en Krefeld.
img7314Een paar kilometer ten zuiden van de industriegebieden komen we in Nierst. We zien de vliegtuigen op stijgen vanaf het vliegveld Düsseldorf, dat aan de andere zijde van de Rijn ligt. Hier hebben we voor vannacht een appartement gehuurd. Het appartement is op de begane grond. Na aankomst drinken we thee in de tuin achter het appartement.
Vandaag komt een einde aan het Merkel-tijdperk in Duitsland. Angela Merkel heeft zich niet verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen vandaag. Op de tv zien we lange rijen voor de stembureaus. Wij hebben vandaag nauwelijks iets gezien van de verkiezingen. We hebben geen stembureaus gezien en ook geen borden in de richting van stembureaus. Het enige dat we gezien hebben is dat er enkele borden van politieke partijen aan de lantaarnpalen hingen.

img7319In het begin van de avond wandelen naar het enige restaurant van het dorp. We nemen plaats op het terras voor het restaurant. We genieten van wat misschien wel de laatste avond van het jaar is waarop we lekker buiten kunnen zitten. We bestellen 1 bord met souvlaki en 1 bord met mixed grill. Zoals zo vaak in Duitsland bestaat het eten uit een enorme hoeveelheid vlees. Mijn vader zou een deel van mijn mixed grill vlees mee op eten. Hij heeft zelf al veel te veel vlees. Ik eet maar een klein deel van mijn vlees op. Ik denk dat ik wel 3 ons vlees over heb. We nemen het vlees mee in een bakje, misschien eten we het morgen nog op met het brood bij de lunch.

Dinsdag 28 september 2021  Langs de Rijn  63 km 95 hmimg7371
Vannacht hebben we geslapen in een hotel in de oude binnenstad van Keulen. Het is jammer dat we niet net als gisteren een appartement hebben. We ontbijten op onze slaapkamer. Er is helaas geen waterkoker in de kamer aanwezig, waardoor we nu maar een glaasje water drinken bij het ontbijt. Ook kunnen we nu geen heet water meenemen in de thermosfles om onderweg koffie en thee te maken
.
Na de regen van gisterenavond is het weer helemaal helder geworden. Met mondkapje op lopen we het hotel uit. We hebben onze fietsen vast gemaakt aan het hek van de toegangstrap naar het hotel. We hadden gisteren geen zin om de fiets helemaal naar het station te brengen. Nu hebben de fietsen buiten op straat gestaan, maar omdat er de hele nacht iemand bij de receptie aanwezig zou zijn hebben we gedacht dat het veilig genoeg zou zijn om de fietsen buiten op straat te laten staan.
Vanaf het hotel fietsen we naar de Rijnoever. We moeten naar het zuiden, maar voor we die kant op fietsen wil ik eerst een stukje naar het noorden fietsen. Ik maak eerst foto's van de Dom. Toen we gisteren aan kwamen was het nog droog en redelijk warm fietsweer, maar het geheel bewolkte weer was niet geschikt om mooie foto's te maken.
Eenmaal op weg naar het zuiden fietsen we over kades langs de rivier. Er staan allemaal fraaie nieuwe bouwwerken naast het fietspad. Bij een oude kraan met nummer 14 maak ik foto's van de kade en de rivier. Bij de volgende kraan met nummer 15 stop ik nog een keer, omdat ik denk dat die mooier is om een foto van te maken.

img7384Ten zuiden Keulen maakt de Rijn een meander. Eerst fietsen we naar het oosten en vervolgens draaien we naar het zuidwesten. We fietsen lange tijd door de bossen in de uiterwaarden met af en toe zicht op de rivier en zandstranden langs de rivier. Het fietsen gaat makkelijker dan de afgelopen dagen. Er is nog weinig wind en bovendien staat er in het bos ook weinig wind.
Voor Wesseling liggen grote chemieparken. De industrie ligt tot aan het water waardoor we de rivier niet kunnen blijven volgen. Een paar kilometer fietsen we langs drukke wegen en midden door de industrie. In Wesseling gaan we op zoek naar een bakker. Voor de bakkerswinkel staat er een tafeltje met 2 stoelen buiten op de stoep. Daar gaan we heerlijk in de zon zitten om koffie en thee te drinken met gebak. Hoewel het minder warm is als de afgelopen dagen is het heerlijk om in de zon te zitten.
Na Wesseling draait de rivier, en dus ook onze route, weer naar het zuiden. Door de zuidwesten tegenwind voelt het steeds minder warm aan, terwijl de temperatuur wel op loopt naar 18 graden. Ook doordat de sluierbewolking steeds dikker wordt en daardoor de zon steeds wateriger wordt het net niets minder lekker weer. Het blijft gelukkig uitstekend weer voor deze tijd van het jaar. Je kunt natuurlijk niet verwachten dat het eind september elke dag boven de 20 graden is.img7397

Voor Bonn moeten we bij een containerhaven nog een keer de rivier verlaten en daarna zien we in de verte -uitkijkend over de Rijn- het silhouet van de bergen van het Siebengebirge. Voor, in en na Bonn lijkt het alsof er geen einde komt aan de parkachtige omgeving van deze stad. Rechts van ons zijn steeds parken en fraaie villa's. Links kijken we uit over de Rijn waar steeds meer lage bergen verschijnen.
Tegenover Köningswinter gaan we op een bankje langs de rivier lunchen. Aan de andere zijde van de rivier zien we Köningswinter liggen aan de voet van de 321 meter hoge Drachenfells. Op deze heuvel zien we ook de eerste druivenhellingen, een oude kasteel ruïne en een "modern" kasteel/slot. Voor ons vaart een pontje op en neer.
We blijven verder naar het zuiden langs de rivier fietsen, met steeds het geweldige uitzicht over de rivier. We zien diverse dorpen langs de rivier met meteen achter de dorpen de heuvels van het Siebengebirge. Bij enkele dorpen vaart er een pontje naar de overzijde.

img7429Bij Rohlandseck maak ik foto's van het fraaie stationsgebouw. Ik maak ook foto's van diverse fraai gelegen dorpjes, zoals Unkel. Bij Remagen stoppen we nog bij de bekende brug. Op 7 mei 1945 werd deze brug door de Amerikanen ingenomen. De Duitsers hadden de brug niet opgeblazen om de opmars van het Amerikaanse leger tegen te houden. Tien dagen later is de brug -die beschadigd was door de oorlog- ingestort.
Een paar kilometer ten zuiden van Remagen is er weer een bootverbinding naar de overzijde. We blijven nog steeds aan de westzijde van de rivier. We hebben tegenover de toegangsweg naar de veerboot een appartement gehuurd voor vannacht. De verhuurder zegt dat hij zware tijden heeft. Niet alleen door de Coronacrisis, maar ook omdat het appartement dit jaar al 3 keer onder water is komen te staan door hoog water in de Rijn. Hij vraagt of ik booking.com zijn appartement een 10 als beoordeling wil geven. Zijn hypotheek moet namelijk wel betaald worden.img7442
Het is een fraai en ruim appartement. Voor we een douche nemen, zetten we eerst thee en zitten nog lekker in de achtertuin met terras. Morgen fietsen we vanaf hier nog 50 kilometer naar Koblenz. Om 13.15 uur nemen we morgen de trein terug naar huis. Dat is dan het einde van het tweede deel van de Limesroute voor ons. Hopelijk volgt er snel een volgende etappe.