Malta 2015

26-9-2015 Met een huurfiets op Malta   75 km/997 hm
Gisteren ben ik samen met Henri aangekomen op Malta. We hebben meteen ruim 20 kilometer gewandeld door Sliema en de prachtige oude binnenstad van Valletta. Het was jammer dat het de hele dag bewolkt was. We hebben veel foto's gemaakt, maar als het nog een keer helder weer is -zo hebben we besloten- gaan we terug om foto's te maken mooier weer. Met 25 graden was het overigens wel lekker weer.
Vandaag schijnt de zon. We hebben voor 5 dagen een hotel geboekt aan de noordzijde van de wijk St Julians. Bij de receptie krijgen we tickets voor ons ontbijt. Twee straten verderop kunnen we een koffie of jus d'orange en een croissant bestellen met deze tickets. Na een chcoladecroissant bestellen we ook nog een croissant met een worstje erin.
Na het ontbijt wandelen langs de haven bij het Hilton hotel. We maken hier enkele foto's en lopen dan naar het reisbureau waar we 2 fietsen hebben gehuurd. Precies om 8.45 uur -de afgesproken tijd- komt hier een aardige man 2 mountainbikes brengen. We krijgen een kabelslot, een reserveband, een fietspomp en een helm voor Henri mee. Ik heb zelf een helm meegenomen.
Ik heb nog nooit eerder voor een paar dagen een fiets gehuurd. Omdat Malta zo klein is en omdat Henri geen fiets heeft die de moeite waard is om de extra kosten voor het meenemen van de fiets tijdens de vliegreis te betalen hebben we bedacht dat we beter fietsen konden huren.
Onder een strak blauwe lucht gaan we op weg naar Cirkewwa. Er zijn wegwerkzaamheden op de kustweg naar het noorden waardoor we de laatste 5 kilometer naar Salina niet over de kustweg kunnen fietsen. Dat is erg jammer want juist hier gaat de weg vlak langs de kust.
Vlak na St Paul's Bay hebben we vanaf een heuvel met een wijngaard een prachtig uitzicht over de kust, het donker blauwe zeewater, Pwales Beach en het plaatsje Xenxija aan de andere zijde van de baai.
Na een flinke afdaling kopen we bij een kiosk op Pwales Beach een paar broodjes en een fles water. We eten de broodjes nog niet op, maar bewaren ze voor later. Na het strand begint er meteen een flinke beklimming.
Na Mellicha dalen we weer af naar de kust bij Ghadira Beach. Op de volgende heuvel zien we de twee andere eilanden van Malta. Dit zijn Comino en Gozo. In Cirkewwa fietsen we met de laatste auto's de veerboot op die naar Gozo gaat. Achter ons gaat meteen de klep van de boot omhoog. Op het dek van de boot hebben we een geweldig uitzicht over de donker blauwe zee en de kliffen van Gozo en Comino. Ook het zicht op de haven is net voor aankomst super gaaf. Hoog boven de haven steken 2 mooie kerken boven de dorpen uit die tegen de hellingen boven de haven zijn gebouwd.
Nadat we bij een supermarkt nog wat frisdrank hebben gekocht, gaan we na de toren van Santa Cilja onder een paar palmbomen langs de weg onze broodjes opeten. Van hieruit zien we de imposante kerk van Xewkija.
Even later fietsen we door de leuke straatjes van Victoria. De citadella bekijken we alleen van afstand. Na het stadje gaat de weg onder de bogen van een oud aquaduct door. Daarna hebben we alweer zicht op een imposante kerk. Bij Gharb staat een kerk met een los van de kerk gebouwde toren.
In San Lawrenz is het plein voor de kerk afgezet. Er worden filmopnames gemaakt van een paar vrouwen die aan het kantklossen zijn. Achter de vrouwen staat een rode -typisch Britse- telefooncel.
De laatste afdaling -voor we teug gaan- brengt ons bij de St Anna kapel. Van hieruit zien we de westkust van Gozo. Het mooiste stukje kust is hier het Azure Window. Dit is een natuurlijke brug waar je prachtig onder door kunt kijken. We wandelen een klein stukje langs de kust. Het zicht op de "inland sea" is niet mooi, wel mooi is de kust bij Fungus Rock.
Rond 14.30 uur fietsen we terug. We rijden over dezelfde route -de kortste weg- terug. Henri begint al moe te worden en we willen voor het donker terug zijn bij ons hotel.
De eerste helling -vanaf de noordwestkust- is een pittige beklimming. Ik schakel naar de kleinste versnelling. Mijn ketting slaat vast en ik moet een klein stukje terug trappen om de ketting weer los te maken. Meteen schakel ik voor heel voorzichtig naar het middelste kettingblad. Dit doe ik zo voorzichting om er voor te zorgen dat de ketting wel op het kleinste kettingblad blijft liggen. Daarna lukt het me weer om verder te fietsen. Het fietsen op een -op het oog prima- huurfiets is op deze manier een beetje fietsen met handicap.
Met een flinke rugwind zijn we weer snel bij de boot naar Malta. Op de eerste heuvels op Malta gaat het fietsen niet snel meer. Bij Pawles Beache rusten we uit bij de kiosk. De heuvels hierna zijn minder lastig, maar Henri heeft inmiddels "pap" in de benen. De laatste kilometers fietsen we langzaam naar ons hotel.
We stallen onze fietsen in een ruimte achter de receptie. Na een douche met weinig water lopen we nog een stukje door de gezellig drukke stad. Na het eten genieten we nog van een ijsje terwijl we op een paar stoelen voor de ijssalon zitten te kijken naar het drukke stadsleven.
De komende dagen maken we nog 2 kleine fietstochten over het prachtige hoofdeiland. Eén tocht gaat naar de Blue Grotto en Pretty Bay. De andere tocht gaat naar Mdina en de Dingli kliffen.